E-sport i Voxnadalen

E-sporten har kommit för att stanna. Faktum är att detta är en av de snabbast växande grenarna inom spel och idrott idag och allt tyder på att e-sport har framtiden för sig. I takt med att tekniken utvecklas blir e-sportens olika grenar mer tilltalande, inte minst eftersom de blir mer publika. Det är lätt och roligt att följa de bästa e-sportutövarna via TV-apparater och monitorer och det blir än roligare att göra det när grafiken är näst intill fotorealistisk och ljudeffekterna håller HIFI-nivå. De senaste är gymnasieskolor som anammat trenden och har e-sport på schemat. Voxnadalens gymnasium är ett exempel på detta.

Voxnadalens gymnasieskola är sedan gammalt ett idrottsgymnasium, precis som St Mikaelsskolan och Mora Gymnasium, och att man nu satsar på e-sport ses som en naturlig breddning i fas med efterfrågan från studenterna. Förhoppningsvis kommer insatsen att stärka Sveriges redan framskjutna position inom elektronisk sport. Sverige har utövare av världsklass inom exempelvis Starcraft, Counter-Strike och fotbollsspelet Fifa. Flera utövare är heltidsproffs som tjänar stora pengar genom sponsorkontrakt samt prissummor. Vi har även ett stort och internationellt känt event i Sverige kallat Dreamhack som lockar de bästa inom många olika spel och dessutom stor publik. Ett tecken på att fenomenet växer är att man idag kan följa svenska E-sportcupen via TV 4 play. SVT har sänt från Dreamhack.

E-sport är en utmaning som lockar allt fler

E-sport – från subkultur till allmän acceptans

E-sport är minst lika stort bland unga idag som de flesta traditionella sporter. Något man måste förstå är att konkurrensen är väldigt hög eftersom spelen som det tävlas i är enormt populära. Du behöver vara taktiskt skicklig, ha en extraordinär reaktionsförmåga, nerver av stål och god koordination mellan öga och hand för att kunna tävla på hög nivå. Ofta handlar det om lagsporter som även kräver att laget är väldigt samspelt. Att det finns professionella e-sportutövare innebär att dataspelande inte måste vara en ren hobbysyssla, det kan faktiskt leda till en karriär som utövare, kommentator eller skribent. Det är positivt att exempelvis Voxnadalens gymnasieskola insett detta.